torsdag 26. mai 2011

Besøk fra Singapore

I dag har jeg hatt gleden av å være vertskap for 8 fagledere/vice- principal fra Singapore. Vi har hatt en flott dag der vi har diskutert Norge vs. Singapore innen følgende områder:
* Rektorutdanningen
* Rekrutering av rektorer
* Integrering
* Velferdsstaten
* Lærerskoleutdanningen
* Utforming av skolebygg
* Klassestørrelser
* Utfordringer for læreren
* Statusen til lærer og rektor i samfunnet
* etc
Vi besøkte 4. trinnet som visste fram Trivselsleder-programmet i praksis, og 7. trinnet som holdt foredrag om sin engelsk undervisning. Elevene satte pris på besøket, og flokket seg rundt de med barnlignysgjerrighet.
Noen ting å ta med seg:
Disse 8 tar samme type utdanning som vi på Rektorutdanningen. Forskjellen er at de blir frikjøpt i 6 måneder til å fordype seg i studiet. Inkludert i disse 6 månedene, så kan de dra til hvilket som helst land i 2 uker for å lære mer. De valgte Norge blant annet fordi innbyggertallet er like stort. Det er likheter, men selvsagt mye forskjellig. De har skoleuniformer, opptil 2000 elever, større administrasjon/ledelsesressurs, opptil 40 elever pr. lærer, alle fritidsaktiviteter er i skolens regi, elevene kommer ikke nødvendigvis fra skolekretsen, foreldre måtte ha et visst antall dugnadstimer, hvis de ønsket at barnet skulle få skoleplass. Lærere og skoleledere blir plassert på skoler- de søker ikke jobb.
Veldig spennende dag, og både de og vi er fornøyd.
Nå Singapore gjengen i Nidarosdomen og nyter den siste dagen i vår flotte by.
De var meget fornøyd med Norges oppholdet!

2 kommentarer:

  1. Høres spennende ut å være vert for andre fagledere. Interessant å høre om at de går på det samme studiet som oss og at de virkelig får tid til å sette seg inn i studiet via frikjøpt tid. I min situasjon nå, er det noe jeg virkelig kunne trengt. Jeg tror også flere skoleledere ville tatt etterutdanning og det ble satt av tid til dette.
    Artig det du nevner om skolesystemet i Singapore, særlig det med antall dugnadstimer!!

    SvarSlett
  2. Hadde neste gitt opp bloggen din, Eystein. Fint at du er i gang igjen. Singapore satser stort på utdanning, og skoleledere. Vilkårene de har, skulle vi gjerne gitt dere også. Lærte du noe av besøket som du tar med deg i deg videre arbeidet ditt?

    SvarSlett